dinsdag 15 december 2009

Moskee wil luidsprekers aan minaret

In Beringen is een controverse ontstaan over de aanvraag van de moskeevereniging om luidsprekers aan de minaret van de Fatih-moskee en de gelovige moslims zo op te roepen voor het gebed. Het Beringse schepencollege onderzoekt de zaak en hoopt nog deze week een beslissing te nemen. De oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang vinden het verzoek een brug te ver. De Fatih-moskee van Beringen is één van de weinigen in Vlaanderen met minaretten.

De Corelio-kranten pakken met het nieuws uit op de eerste bladzijde van hun kranten. De zaak ligt gevoelig na het Zwitsers referendum, waarbij 57 procent van de Zwitsers instemde met een minarettenverbod.
Moskeevoorzitter Yilmaz Cemturk bevestigt dat een aanvraag voor luidsprekers is ingediend. Ook het schepencollege is karig met commentaar. Volgens burgemeester Mondelaers (CD&V) is het geen nieuwsfeit. Schepen Anne Cuypers-Wouters (CD&V) zegt dat de CD&V nog geen standpunt heeft ingenomen. Momenteel worden de adviezen ingewonnen. Volgens Cuypers is de moskeevereniging zelf geen vragende partij om vijf keer per dag via luidsprekers op te roepen tot gebed. Schepen Selahattin Koçak (sp.a)pleitte onlangs in TerZake voor een tussenoplossing. De geluidsprekers zouden bijvoorbeeld alleen op feestdagen kunnen toegelaten worden.
Voor Open VLD gaat de aanvraag te ver. Bert Schoofs (VB) spreekt van een provocatie. Hij zal de afbraak van de minaretten eisen, als het stadsbestuur de aanvraag goedkeurt.
In Heusden-Zolder en Genk wordt al langer 's morgens en 's avonds opgeroepen voor het gebed. Daar zijn geen problemen en is het reglement inzake geluidshinder van toepassing.
Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding ziet geen graten in het verzoek en hoopt dat het stadsbestuur de aanvraag goedkeurt. Het luiden van klokken is ook een uiting van religie en er bestaat zoiets als vrijheid van godsdienst, zegt men bij het Centrum.

Geen opmerkingen: