woensdag 2 december 2009

Beringen niet klaar voor burgemeester van allochtone afkomst

De hoofdkwartieren van de politieke partijen zullen het niet graag toegeven. Maar, met nog 3 jaar te gaan, is de strijd voor de sleutel van het Beringse stadhuis in feite al begonnen. De krant Het Nieuwsblad geeft een schot voor de boeg en vraagt zich af: is Beringen klaar voor de eerste burgemeester van allochtone afkomst? En wat blijkt, er is nog werk aan de winkel voor Selahattin Koçak (sp.a). Want als het op een duel met huidig burgervader Marcel Mondelaers (CD&V) aankomt, zou hij glansrijk ... verliezen. 
In het duel der kopstukken zou Mondelaers het halen met 67 procent, Koçak moet het stellen met amper 9,6 procent. Het aantal Beringenaren zonder voorkeur is 23,4 procent. Dat schrijft Het Nieuwsblad na een enquète in opdracht van de krant. Mondelaers doet het even goed bij de jongeren als bij de vrouwen. Voor Koçak, met zijn brede mediabekendheid in Vlaanderen, moet het resultaat een slag in het gezicht zijn, al zegt hij de cijfers te relativeren. Ook benadrukt hij dat hij niet de allereerste allochtone burgemeester wil worden, maar wel een goede burgemeester of schepen voor alle Beringenaren.
In alle eerlijkheid, wie na 2012 zijn intrek in het stadhuis van Beringen neemt, staat nog lang niet vast en al helemaal niet dat het een strijd wordt tussen Mondelaers en Koçak.
Marcel Mondelaers, die al ruim 20 jaar aan de macht is, weet nog niet of hij kandidaat is voor een nieuwe ambtstermijn. Schepen Anne Wouters-Cuypers is klaar voor de wisseling van de wacht, maar geniet zij de volle steun van alle Beringse CD&V-afdelingen, met de vele achterkamers. En vind CD&V-Limburg haar een voldoende sterke kandidate om de 3de gemeente van Limburg te leiden? 
Bij de sp.a is het lang geen uitgemaakte zaak dat Koçak de lijst zal trekken. Eerste schepen Maurice Webers (sp.a) zal het leiderschap zeker claimen en beschikt misschien over betere papieren om het titanenduel met Mondelaers aan te gaan. En wat met schepen Ahmet Koç, die beter scoort dan Koçak bij de Turkse achterban. Ook outsider Gilbert Lambrechts, binnenkort schepen, mogen we niet uit het oog verliezen.
En wat doen het Vlaams Belang en Bert Schoofs? Krijgt Beringen de allereerste allochtone burgemeester van Vlaanderen? Schoofs heeft er alle belang bij om het debat te polariseren en laat daarvoor in de media geen kans onbenut. Het is duidelijk dat het kriebelt bij Schoofs en dat het in 2012 ook voor hem erop of eronder is: deelnemen aan het beleid (en waarom niet dromen van het burgemeesterschap, indien Marcel Mondelaers afhaakt?) of voor eeuwig veroordeeld zijn tot een rol in de oppositie. Schoofs laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken, maar hij lijkt niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij een nieuw cordon sanitaire na 2012. In Beringen gonst het van de geruchten. Bereid Schoofs in alle stilte een lijst voor, salonfähig en los van het Vlaams Belang, met sterke Beringse verruimingskandidaten? Dan nog blijft hij in de ogen van velen de aanvoerder van een Vlaams Belang-lightversie en mag hij een kruis maken over zijn ambities om van de macht te proeven.

Geen opmerkingen: