zondag 19 oktober 2008

Vlaams Belang eist noodplan van Vlaamse regering voor mijnsite Beringen




In aanwezigheid van VB-voorman Filip De Winter heeft het Vlaams Belang de alarmbel geluid over het aanslepende dossier van de mijnsite. Dat gebeurde naar aanleiding van de viering van het 20-jarig bestaan van de afdeling Beringen in het Hof ter Schaerbeek. De partij stelt dat een belangrijk deel van het Limburgs mijnerfgoed na 20 jaar dreigt verloren te gaan door besluiteloosheid en lichtzinnigheid.


De plannen voor het project 'Mijnwereld', met 500 tot 600 woningen en een zwembadcomplex in PPS-verband lijken concreet, maar het VB vreest dat de projectontwikkelaars wel eens zouden kunnen afhaken als het behoud van het mijnerfgoed ter sprake komt. Een beslissing over het behoud van de kolenwasserij, de badzaal en de werkplaatsen, die liggen te verkommeren, blijft uit.


Door het tienjarenplan van Vlaams minister Van Mechelen ten belope van 15 tot 20 miljoen euro voor de financiering van de renovatie dreigt het project ten prooi te doen vallen aan verkiezingsuitslagen en willekeur. Het Beringse stadsbestuur laat zich op een bijzonder infantiele manier met een kluitje in het riet sturen, aldus het Vlaams Belang in een mededeling.


De partij noemt het zorgwekkend dat sedert kort gesproken wordt over een gedeeltelijke deklassering van de oude mijngebouwen. Dat zou op termijn neerkomen op een afbraak.


Ook voor de Beringse burger is de maat meer dan vol, stelt het VB. Getuige daarvan de Beringse werkgroep 'Forum', die werd opgericht vanuit Monumentenzorg met medewerking van burgers en verenigingen uit Beringen.
Voor het Vlaams Belang blijft er maar 1 optie over. De Vlaamse regering moet dringend de regie in handen nemen en een globaal noodplan opstellen. Het project dient uiterlijk tegen het einde van de volgende legislatuur te worden voltooid.
Op vraag van Vlaams Belang Beringen zal de VB-fractie in het Vlaams parlement dan ook alle nodige initiatieven ontwikkelen om de Vlaams regering in dit dossier wakker te schudden en op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Geen opmerkingen: