dinsdag 28 oktober 2008

Eneco wil energiecentrale bouwen aan grens met Tessenderlo




De Nederlandse energiegroep Eneco heeft plannen om een energiecentrale van 400 tot 800 megawatt te bouwen in Beringen. Dat meldt het TVL Nieuws. Ter vergelijking: de bekende energiecentrale van Langerlo in Genk produceert 300 megawatt. Eneco heeft het stadsbestuur ingelicht over de plannen en heeft een industrieterrein van 10 hectare op het oog aan de Lossing, op Ravenshout-Noord in Beringen, vlakbij de grens met Tessenderlo.


Het zou gaan om een STEG-centrale. Dat is een stoom- en gascentrale met 2 turbines. Het procédé om elektriciteit op te wekken is gebaseerd op het verbranden van aardgas of vergassing van steenkool en biomassa, en op het verhitten van stoom. Voor de koeling zou het water van het nabijgelegen Albertkanaal kunnen aangewend worden. Het rendement van een STEG-centrale is maximaal. De meeste elektriciteitscentrales, die in West-Europa gebouwd worden, zijn van dit type.


De tewerkstelling in de centrale bedraagt 30 tot 40 personeelsleden. Dat vindt het stadsbestuur aan de lage kant. Daarnaast zijn er ook vragen bij het aan- en -afrijden van vrachtwagens. Hier zou de eventuele afwerking van N 73 op termijn een oplossing kunnen bieden.


Het schepencollege reageert afwachtend en gaat de plannen bespreken met de LRM en de POM.


Eerder toonde de Duitse energiegigant E.On interesse in Beringen. Hier ging het om een steenkoolcentrale, groter van omvang dan de nieuwe plannen. De keuze van E.On viel intussen op een locatie in Antwerpen.


Geen opmerkingen: