zondag 19 oktober 2008

Gemeenteraad: eerbetoon Gust Leten - Deontologische code

VERSLAG GEMEENTERAAD 13/10/2008

EERBETOON GUST LETEN:
De gemeenteraad begon met een minuut stilte voor het overleden raadslid en oud-schepen August Leten (71) uit Koersel. De fracties brachten een eerbetoon en loofden Leten, voor zijn tomeloze, jarenlange inzet. Sp.a-fractieleider Freddy Pirens zei dat hij, zoals zovele anderen in zijn partij, de politieke stiel geleerd heeft van Leten, die 37 jaar lang in de gemeenteraad zat en hij beloofde de politieke erfenis van Leten verder te zetten. Fractieleider Mario Volders (CD&V) prees Leten voor zijn grote inzet voor de gemeenschap en zijn collega Marcel Theunis van de Open VLD noemde Leten een vechter en doorzetter. Bert Schoofs (Vlaams Belang) zei de tussenkomsten op deze zitting tot een strikt minimum te beperken uit respect voor het overleden raadslid.
AANKOOP NOODOPVANGWONING:
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het schepencollege om een noodopvangwoning te kopen in de Laakstraat 16 (Koersel). Het huis staat ter beschikking van inwoners van Beringen in een noodsituatie.
TOEGANKELIJKHEID CONTAINERPARK:
Vanaf 1 november gaat een nieuw politiereglement op de toegankelijkheid van het containerpark in. Aan te leveren fracties worden opgedeeld in gratis fracties, te betalen fracties, KGA en afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht, zoals autobanden en afgedankte elektronische en elektrische apparaten. Eterniet valt onder de gratis fracties. Voor kleinere fracties verlaagt de prijs, voor grotere verhoogt de prijs.
VERBOUWING GEMEENTEHUIS PAAL:
Het gemeentehuis van Paal wordt verbouwd ten behoeve van 'De Brug'. De gemeenteraad keurt de kostenraming van het bestek, ruim 184.000 euro, goed. Voor de Centrale Verwarming wordt nog eens 117.000 euro uitgetrokken. Aan Onroerend Erfgoed Limburg worden subsidies gevraagd. Open VLD zegt dat de kostprijs veel hoger ligt dan eerst geraamd. Vlaams Belang onthoudt zich. De fractie gaat niet akkoord met de wijze van gunning.
VERNIEUWING ROTONDE:
De rotonde aan het kruispunt van de Katermeerstraat en de Beverlosesteenweg wordt vernieuwd. Daarvoor is een openbare aanbesteding uitgeschreven en toegewezen. De kostenraming is 224.000 euro.
AANVULLENDE GEMEENTEREGLEMENTEN:
In de Kloosterstraat in Paal wordt een parkeer- en stationeerverbod ingevoerd. In de Papenhofstraat geldt voortaan een tonnagebeperking van 3,5 ton.
DEONTOLOGISCHE CODE:
De gemeenteraad stemt een algemene deontologische code voor lokale mandatarissen, zoals voorgeschreven in het nieuwe gemeentedecreet. De code geldt voor schepenen en raadsleden. Het Vlaams Belang keurt de code niet goed, omdat het zou gaan om een "vaag en onbetrouwbaar document". In praktijk wordt het een stemming meerderheid/oppositie, aldus fractieleider Bert Schoofs. Zo dient 2/3de van de leden akkoord te gaan met een tuchtmaatregel. Volgens het VB kent de politieke meerderheid zich 2/3de van de leden in de commissie toe, waardoor de deontologische commissie dreigt te verworden tot een "comité du salut public". Bert Schoofs (VB) verwijst ook naar een incident aan de loketten van de stad Beringen in verband met het gebruik van de Nederlandse taal. Schepen Ahmet Koç (sp.a) zou hier zijn boekje te buiten zijn gegaan. Maar de zaak bleef zonder gevolg, volgens het VB het bewijs dat de deontologische code in Beringen niet werkt.


Geen opmerkingen: