woensdag 8 oktober 2008

Lowie Tielens (VB) voor de rechter


Voor de rechtbank van Eerste Aanleg in Hasselt is de zaak tegen gemeenteraadslid Lowie Tielens van het Vlaams Belang behandeld. Hij zou de politie van Beringen beledigd hebben. De feiten dateren van 12 maart 2007, in de nasleep van het uit de hand gelopen Joodse bezoek aan Beringen-Mijn. Turkse jongeren bekogelden toen het jeugdcentrum De Kompel met stenen en scandeerden anti-semitische leuzen.

Op de bewuste gemeenteraadszitting zou hij volgens de aanklacht het optreden van de politie bij het incident vergeleken hebben met de praktijken van nazi-Duitsland en Adolf Hitler. Een politieman nam aanstoot aan zijn woorden en diende klacht in.

Het parket van Hasselt achtte de feiten bewezen en zei te kunnen leven met een opschorting of straf met uitstel. De politie Beringen-Ham-Tessenderlo eiste 1 euro morele schadevergoeding.

Volgens de advocaat van Tielens zijn de woorden van zijn cliënt verkeerd geïnterpreteerd. Hij zou niet de intentie gehad hebben om iemand te beledigen en wou met de toevoeging van het extra punt op de gemeenteraad juist een gebaar stellen aan de Joodse gemeenschap.

Tielens kent zijn straf op 5 november.

Geen opmerkingen: