zondag 26 oktober 2008

Europese prijs voor Groenmetropool











De Groenmetropool, een toeristische route voor fietsers en automobilisten, die begint in Beringen en eindigt in Jülich (Duitsland), is in de prijzen gevallen.
De Europese raad van Planologen en Urbanisten heeft de Groenmetropool onderscheiden. Op een plechtigheid in het Ierse Dublin kreeg gedeputeerde voor Toerisme, Sylvain Sleypen (sp.a) uit handen van de Ierse minister van Milieu en Cultureel Erfgoed, John Gormley (Green Party) de Planningaward uitgereikt.
De Groenmetropool is het grootste Interreg-project, dat zich uitstrekt over het mijngebied van Beringen via Heerlen (NL) tot Jülich in Duitsland en is een samenwerking tussen België, Nederland en Duitsland. Over een afstand van 250 kilometer hebben de 3 landen meer dan 70 attracties en bezienswaardigheden geselecteerd. Over de landsgrenzen heen zijn dezelfde borden geplaatst: blauwe voor de autoroute (Metropoolroute) en groene voor de fietsroute (Groenroute).
De route begint in Beringen, waar de Paalse Plas en de mijnterril in het programma zijn opgenomen. De mijnterril kan beklommen worden en de provincie heeft er in het kader van de Groenmetropool een periscoop geplaatst. Via de Vallei van de Zwarte Beek gaat de route zo van de Watersnip richting het mijnterrein van Heusden-Zolder.
De jury roemde de Groenmetropool (3 landen, één reisdoel) omdat het een belangrijk voorbeeld is van Europese samenwerking en gedurfde, soms tegenstrijdige ruimtelijke planning, over de landsgrenzen heen. "In het ééngemaakte Europa doet het project landsgrenzen vervagen", aldus Virna Bussadori, voorzitter van de European Concil of Spatial Planners.
Gedeputeerde Sleypen, die vergezeld was van directeur Willy Orlandini van Toerisme Limburg, kondigde in Dublin aan dat het project Groenmetropool een vervolg krijgt.
Op 30 september liep de samenwerking af, maar er is een nieuwe intentieovereenkomst gesloten tussen de 3 landen. Ze spraken af om te zoeken naar samenwerkingsverbanden op het vlak van toerisme, infrastructuur, ruimtelijke ordening en technologie.
Ook voor Sleypen is de Groenmetropool nog maar een begin. Het doel is één autoweg van Beringen tot Jülich, waarbij het mijngebied langs de wegen herkenbaar is aan hetzelfde symbool, bijvoorbeeld een mijnlamp. Zo krijgt de mijnondergrond ook bovengronds een verbondenheid, aldus Sleypen.
In de marge van het bezoek aan Dublin zei Sleypen, ondanks alle pessimistische geluiden, te geloven in het toekomstproject voor de mijnsite van Beringen. De plannen, die nu voorliggen en waarin de provincie Limburg een volwaardige partner is, moeten een kans krijgen, vindt Sleypen.

Geen opmerkingen: