zondag 2 november 2008

Groen licht voor City Lofts aan Kolenhaven







Het schepencollege van Beringen heeft een gunstig advies verleend voor het afleveren van een bouwvergunning aan de Group Machiels in verband met het project aan de Kolenhaven. Dat meldt TV Limburg. Het dossier verhuist nu naar de dienst Stedenbouw in Hasselt, die de bouwvergunning aflevert. Group Machiels heeft als projectontwikkelaar de intentie om de Kolenhaven uit te bouwen tot een CO2-neutrale industriezone. Machiels heeft een akkoord op zak met het bedrijf City Lofts, dat aan de Kolenhaven 3 hallen met kantoorruimtes en silo's wil neerzetten voor de fabricatie van energiezuinige woningen. Het is de bedoeling om gebruik te maken van het nabijgelegen Albertkanaal. Via het water zullen de woningen in containers - volgens de berekening zo'n 8.000 - vervoerd worden voor de Europese (en Britse) markt. "Alles staat in het teken van de milieuvriendelijkheid. Er komen zonnepanelen en de constructies zullen opgetrokken worden uit hout", zegt Guido Hermans van Group Machiels, " in een eerste fase zal het vervoer 50/50 via het water en de weg verlopen, maar eens op kruissnelheid zal 90% via het kanaal gaan."
Het stadsbestuur van Beringen vraagt het bedrijf om het zware wegverkeer te beperken. "De overlast voor de buurtwijken moet tot een minimum beperkt blijven", zegt schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V), "daarom vragen we de vrachtwagens om in de Lossingstraat, links af te slaan, richting E313."
Het bedrijf City Lofts wil in eerste instantie 250, later 4000 en op termijn zelfs tot 12.000 kleine energiezuinige woningen bouwen. "Aanvankelijk kunnen 65 mensen aan de slag, maar later kan dat aantal oplopen tot 300 à 350. Als alles naar wens verloopt, hopen we de bouw- en milieuvergunningen tegen het einde van het jaar in orde te hebben. De werken kunnen dan in het voorjaar aanvangen. City Lofts wil graag operationeel zijn tegen 1 januari 2010," verduidelijkt Leen Verjans, communicatiemanager van Group Machiels.
In de aanvraag, die het schepencollege positief adviseert, zit ook het dossier van de bouw van 3 windturbines. Het is de eerste stap naar een windmolenpark langs het Albertkanaal, want na verloop van tijd kunnen er richting Tessenderlo nog extra turbines bijkomen.

Geen opmerkingen: