donderdag 26 februari 2009

Els Beerten uit Koersel wint Boekenleeuw


Jeugdauteur Els Beerten is de laureaat van de Boekenleeuw. Beerten krijgt de prijs voor het beste jeugd- en kinderboek voor haar boek "Allemaal willen we de hemel". Het is een turf van 480 blz. en speelt zich af in een Limburgs boerendorp. Beerten vertelt een Limburgs oorlogsverhaal uit de Eerste Wereldoorlog.
Els Beerten kreeg de Boekenleeuw uitgereikt op een plechtigheid in de Zoo van Antwerpen.
Uit het juryverslag: "Zowel jonge als oudere lezers vernemen in dit boek hoe kiezen voor ogenschijnlijke deugden onvermoede ondeugden met zich meebrengt; hoe niet voor zichzelf en aan de anderen denken tot drama’s kan leiden; hoe vriendschap sterker is dan verraad en de dood. Eeuwige en universele waarheden. En dat allemaal in een boerendorp in Limburg. Maar omdat dit boek hierdoor veel meer is dan louter een Limburgs oorlogsverhaal dat wil begrijpen, maar niet goedkeuren, dat wil doen nadenken, maar ook niet alle antwoorden heeft, verdient het voor ons deze bekroning."
Els Beerten is 49 en opgegroeid in Koersel. Ze woont nu in Aarschot. Beerten studeerde Germaanse Talen en deed 2 jaar de Toneelacademie van Maastricht. Ze publiceerde een veertiental boeken. Voor Lopen voor je leven (2003) ontving ze de Gouden Zoen, de Kleine Cervantes 2005 en de Vlaamse Kinder-en Jeugdjuryprijs 2005. Els Beerten geeft Nederlands en Engels.

Geen opmerkingen: