woensdag 6 augustus 2008

Vlaams Belang wijst plannen mijnmuseum af


Het Vlaams Belang hekelt het gekozen concept voor de uitbouw van het mijnmuseum in Beringen-Mijn. Gisteren raakte bekend dat de bestendige deputatie op voorstel van Lisom/LSM kiest voor een museaal concept rond de mens, en niet de techniek, met de nadruk op de migratie en het multicultureel samenleven. VB-provincieraadslid Ludo Lespoix vindt het schandalig dat men bijna 20 jaar naar de sluiting van de mijn van Beringen komt met een verhaal van de mens achter de mijnwerker. Hij vraagt zich af hoeveel mijnwerkers in 2019 fysiek in staat zullen zijn om de opening bij te wonen. Volgens Lespoix was in de mijn iedereen zwart, ongeacht de multiculturele afkomst en wordt het verhaal van de mijnwerker oneer aangedaan.

Nog volgens Lespoix vragen 7 van de 10 bezoekers aan het huidige mijnmuseum nog altijd om een ondergronds bezoek en hebben de politieke partijen van toen, die dezelfde zijn als die van nu, het nog altijd niet begrepen. Het beste bewijs dat de bezoeker een actieve beleving van het mijnverhaal wil, aldus Ludo Lespoix (Vlaams Belang).
De bestendige deputatie keurde het concept in juni goed. Nu is het wachten op een sluitend businessplan. De provincie wil de mijngebouwen zoveel mogelijk in de huidige staat behouden en is bereid ze elke maand te huren voor 250.000 euro.

Geen opmerkingen: