dinsdag 5 augustus 2008

Mijnmuseum: de mens centraal, niet de techniek







Lisom en de bestendige deputatie van de provincie Limburg kiezen voor een museumconcept, waarin de mens en niet de techniek centraal staat bij de uitbouw van het mijnmuseum in Beringen-Mijn.



Niet het verhaal van de mijnindustrie, maar wel van mensen op zoek naar beter komt aan bod: migratie, het multiculturele aspect, het leven in de cités, drama's bij ongelukken en het hechte sociale leven bij stakingen.



Het is de bedoeling de gebouwen zoveel mogelijk in de staat te behouden, waarin ze zich bevinden. De restauratie van de kolenwasserij is voor 2014. Pas daarna volgt de badzaal. Het onthaal komt in een nieuw te bouwen foyer op het gelijkvloers onder de losvloer. Voor de ruimte, die voorzien was voor "de Vrienden van het Mijnmuseum" is nog geen alternatief. De opening van het mijnmuseum is voor ten vroegste 2018-2019.



Het concept, zoal het voorligt, is in de juni goedgekeurd door de bestendige deputatie. Voor de inrichting van het museum raamt de provincie Limburg de investering op 1.750.000 euro, met een jaarlijks werkingskrediet vanaf de opening van 1.500.000 euro.

Geen opmerkingen: