donderdag 11 december 2008

Joden-incident: geen gedenksteen

Vlaams Belang-fractieleider in de gemeenteraad, Bert Schoofs vroeg tijdens de zitting van 8 december om 5.000 euro uit te trekken voor de oprichting van een monument, ter herdenking van het incident met de Joodse jongeren van 2 jaar geleden in De Kompel en voor de slachtoffers van de holocaust.
Op 30 november 2006 werden Joodse jongeren uit Antwerpen belaagd en met stenen bekogeld door Turkse jongeren, precies op de plaats waar de Joden destijds in de Tweede Wereldoorlog in Beringen opgevangen werden, voor ze naar de kampen werden vervoerd.
De meerderheid ging niet in op de vraag. Schepen Patrick Witters (CD&V) betreurde dat het Vlaams Belang met het voorstel de goede naam van de stad Beringen in het gedrang brengt. Volgens Witters heeft het stadsbestuur de Antwerpse delegatie aangeboden om een nieuw bezoek te brengen aan Beringen, maar is daar niet op in gegaan.
Ook burgemeester Mondelaers (CD&V) toonde zich geen voorstander van een gedenkteken. Hij herhaalde beschaamd te zijn over wat destijds gebeurde, maar vond het ongepast van het Vlaams Belang om te doen alsof zij alleen bekommerd zijn om de Joodse gemeenschap. Myriam Fannes (sp.a) ging nog een stapje verder. "Dat het VB eerherstel durft te vragen voor de Joodse gemeenschap, is als het jeugdwelzijnswerk in handen leggen van Dutroux", aldus Fannes.
Op 12 maart 2007 diende het Vlaams Belang al een gelijkaardig voorstel in.

Geen opmerkingen: