donderdag 25 september 2008

Gouverneur en deputatie bezoeken Beringen




De bijna voltallige deputatie, met gouverneur Stevaert voorop, en op uitzondering van Hilde Claes (sp.a) en Erika Thijs (CD&V), bezocht het stadsbestuur van Beringen in het kader van haar Ronde van Limburg. Het was voor de gedeputeerden van de provincie niet de makkelijkste etappe, want burgemeester Mondelaers, die het gezelschap ontving in het administratief centrum in de Mijnschoolstraat, staat erom bekend dat hij niet bepaald warm loopt voor het bestuursniveau van de provincie. Als lid van de CD&V-fractie in de provincieraad ligt hij regelmatig overhoop met zijn collega-provincieraadsleden en houdt hij er afwijkende meningen op na, die niet altijd op begrip vanuit de meerderheid kunnen rekenen. Zo kreeg Mondelaers het vorige week nog aan de stok met gedeputeerde Van Baelen (Open VLD). Mondelaers toonde zich kritisch over het nieuwe pensioenfonds, dat contractuelen met terugwerkende kracht dezelfde rechten geeft als statutairen. Mondelaers neemt het niet dat de gemeentebesturen verplicht worden om de provinciale regeling te volgen. Hij zegt dat deze maatregel voor Beringen onbetaalbaar is.
Op het overleg met de deputatie kwamen toch hoofdzakelijk Beringse bekommernissen op tafel. Zo vroeg het schepencollege een unanieme opstelling bij de realisatie van de plannen voor de mijnsite. "Een van de mooiste van West-Europa", aldus de burgemeester, "maar we willen dat er vaart wordt gezet achter de plannen van de PPS-partners". Ook vroeg Beringen de steun bij de uitbouw van een regionaal bezoekerscentrum in Beringen-Mijn. Het is de bedoeling om op termijn de toeristische dienst van Beringen naar de mijnsite te laten verhuizen.
Beringen wou van de provincie ook een duidelijke stellingname in de aanslepende discussie over de N73. Deze nog aan te leggen weg door het natuurgebied in Wasseven (Ham) moet het zware verkeer, waardoor de wegen in Beringen nu dichtslibben, uit de centra weghalen. Het gaat om de vertakking van de E313 in Ham, via de Zuidstraat en de Haneberg in Beverlo, naar Leopoldsburg en het Noorden van Limburg. Beringen vindt dat de belangen van de milieubewegingen moeten wijken, maar gouverneur Stevaert toonde begrip voor het standpunt van de groene jongens. Ook de verdere ontwikkeling van het industriegebied Ravenshout-Noord, waarvoor onteigeningen nodig zijn, stond op de agenda.

Geen opmerkingen: