woensdag 27 januari 2010

Nieuw zwembad: investeerder gezocht

In het kader van een publiek-private samenwerking (PPS-constructie) is de stad Beringen op zoek naar een privé-partner, die het nieuwe zwembad op B-Mine wil helpen realiseren. Een naam voor het multifunctioneel zwembadencomplex is er al: 'Mijn Zwemparadijs'.

Het te realiseren zwembad op de mijnsite van Beringen-Mijn vervangt het verouderde stedelijk zwembad 't Cupke. Voor het project is een zone voorzien van 2 hectare, die eigendom wordt van de stad Beringen en wordt opgebouwd rond 4 koeltorens en een waterkasteel. De integratie van de monumenten is noodzakelijk.
De stad Beringen gaat nu over tot een marktverkenning en is op zoek naar potentiële investeerders. Van hen verwacht het stadsbestuur een origineel en gedurfd concept.

Postkantoor telefonisch niet bereikbaar

Burgemeester Mondelaers (CD&V) ergert zich aan het beleid van De Post. Het postkantoor in Beringen-centrum is sinds kort telefonisch niet meer bereikbaar via een 011-nummer.

Wie telefonisch in contact wil treden, moet een huzarenstukje uithalen. Via een 02-nummer kom je terecht bij een callcenter in Brussel, dat je doorschakelt - indien nodig - naar de bediende van het postkantoor in Beringen. Burgemeester Mondelaers hekelt het beleid van De Post. Inwoners hebben bij hem al geklaagd over de service. "Klantvriendelijk is het niet en vooral oudere bewoners begrijpen het niet", aldus Mondelaers. In Beringen zijn de afgelopen jaren alle postkantoren gesloten en blijft nog alleen het hoofdkantoor in Beringen-centrum over. Dat De Post nu ook al telefonisch niet meer bereikbaar is, doet voor de burgemeester de deur dicht.

maandag 25 januari 2010

46 snelheidsovertredingen

Bij snelheidscontroles in Beringen liepen afgelopen week 46 autobestuurders tegen de lamp.
De controles vonden plaats op de Tervantstraat, Kruisbaan en Mijnschoolstraat. Er werden 46 overtredingen vastgesteld en in totaal werden 596 voertuigen gecontroleerd.

Bouwvergunning voor Laura Coal

Het schepencollege van Beringen zet het licht op groen voor een bouwvergunning aan Laura Coal Belgium.
Laura Coal krijgt de toestemming om zeven modelwoningen in prefab houtskeletbouw te bouwen aan de kolenhaven van Beringen.
De productiehal voor energiezuinige houtskeletwoningen begint stilaan vorm te krijgen. De modelwoningen langs de Olmensesteenweg, waarvan er zes onbewoond blijven en één ingericht wordt als kantoor, zullen dienen als toonzaal.

Frederix opent nieuw Truck Center

Frederix Truck Center in Paal heeft 3 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw servicecenter van MAN-vrachtwagens. En dat ondanks de crisis, die hard heeft toegeslagen in de vrachtwagensector. Frederix Truck Center is de oudste Belgische MAN-dealer.
MAN is leider op de Belgische markt met een aandeel van bijna 20 procent.
Het familiebedrijf Frederix werd in 1891 opgericht en is nu 60 jaar MAN-verdeler.
De bestaande werkplaatsen zijn vernieuwd en uitgebreid met een magazijn, kantoorruimte en nieuwe spuit- en tankinstallatie. Ook is er geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtekracht. Frederix Truck Center telt 28 medewerkers.

woensdag 20 januari 2010

Folder Vlaams Belang racistisch?

Maakt het Vlaams Belang zich schuldig aan racisme? Schepen van Sociale Zaken Maurice Webers (sp.a) laat uitzoeken of de laatste folder, die het Vlaams Belang overal in Beringen in de bussen liet bezorgen, een inbreuk is op de wet tegen racisme.

Op de cover van het pamflet staan een minaret en een luidspreker afgebeeld met een krachtig 'Neen!'. Maar het Vlaams Belang is niet onder de indruk van het dreigement. De geplande meeting met Filip Dewinter in Beringen zal een feestviering worden, belooft Bert Schoofs (VB). De moskeevereniging heeft inmiddels aangekondigd dat de aanvraag voor luidsprekers aan de minaretten, intrekt. In een persbericht steekt het VB de pluimen voor de capitulatie van de moskeevereniging op de hoed.

Kabelbaan of glijbaan op terril

Beringen heeft grote plannen met één van de twee mijnterrils. De grote terril is een natuurreservaat, in beheer van het Agentschap Natuur en Bos. De kleine terril is eigendom van de stad Beringen en krijgt een recreatieve bestemming.
De nieuwe schepen van Sport, Gilbert Lambrechts (sp.a) bevestigt dat het schepencollege onderzoekt welke vormen van recreatie kunnen toegelaten worden op de terril. De sport- en toeristische dienst hebben verschillende ideeën. Ze denken aan mountainbiken, de aanleg van een BMX-parcours, maar ook een kabelbaan of glijbaan behoren tot de mogelijkheden. Ook een fietsinrijpunt in het kader van de uitbouw van B-Mine past in de plannen.
Dat de terril een toeristische bestemming krijgt, staat zo goed als vast. De andere terril blijft gereserveerd voor wandelaars en joggers.

Geen luidsprekers op moskee Beringen

Er komen geen luidsprekers op de minaretten van de Fatih-moskee in Beringen. De moskeevereniging heeft de aanvraag ingetrokken en gaat niet naar het overleg met het Beringse schepencollege.
Het bestuur van de moskeevereniging zegt verrast te zijn door de commotie en de vele negatieve reacties na de vraag om via luidsprekers de moslims op te roepen tot het gebed. Wat wel kan in Heusden-Zolder en Genk, kan niet in Beringen, stelt de moslimgemeenschap vast. Daar valt de oproep tot gebed onder de wettelijke bepalingen van de geluidsnormen en zijn er geen problemen. Er worden 2 redenen aangehaald voor de commotie: het feit dat 2 schepenen van Turkse afkomst zijn in het schepencollege en de aanwezigheid van de partij het Vlaams Belang, die een sereen debat onmogelijk maakt, klinkt het.

maandag 18 januari 2010

Schot in doortrekken N73?

Komt er eindelijk schot in het dossier van de N73? Al jarenlang zijn er plannen om de N73 door te trekken vanaf de afrit 25A van de E313 in Tessenderlo tot aan de Heppensesteenweg in Beverlo.
De procedure schrijft voor dat er een milieueffectenrapport wordt opgesteld. De provincie geeft daar de opdracht toe. Alle mogelijke effecten op het milieu en de omgeving worden getoetst.
Beringen is al jaren vragende partij voor het doortrekken van de N73. Maar het plan lokt verdeelde reacties uit. De nieuwe weg loopt door waardevol natuurgebied.
De plannen voor het MER kunnen ingekeken worden. Tot en met 2 februari kan de bevolking bezwaar indienen.
Op donderdag 28 januari om 20 uur licht de provincie de plannen toe op een infovergadering in het Casino in Beringen-Mijn.

Verwarring over blauwe zak

De invoering van de blauwe zak voor de inzameling van PMD-afval zorgt voor verwarring. Met de invoering van de PMD-zak wil Limburg.net, samen met de gemeentebesturen, de inwoners aanzetten om nog beter te sorteren. Hoe beter er wordt gesorteerd, hoe beter er kan worden gerecycleerd.
Plastieken boterviltjes mogen niet in de zak, plastieken flessen met of zonder dop wel en dat geldt ook voor plastieken flaçons. Maar moeten ze uitgewassen zijn of niet? Ook blik en drankkartons mogen in de PMD-zak. De ophaling gebeurt tweemaandelijks.
De zakken mogen ook binnengebracht worden in het containerpark, maar de controle op de inhoud is streng.
Wat hoort wel thuis en wat niet in de zak.
S-Plus Beringen-Centrum organiseert een info-avond op dinsdag 26 januari 2010 om 19.45 uur in zaal De Voorzorg, Markt 18 te 3580 Beringen.
Gilbert Lambrechts, schepen van Leefmilieu, en een specialist van de stedelijke milieudienst zullen meer duidelijkheid verschaffen.