zondag 29 november 2009

Het nieuwe centrum van Paal



Zo ziet het nieuwe centrum van Paal eruit, eens de werken klaar zijn. Het stadsbestuur van Beringen heeft een driedimensionale presentatie laten maken. Binnenkort zullen de foto's van het toekomstige Paal op borden in het centrum prijken.
De werken zorgen voor veel overlast en zullen 2 jaar duren. Voor de meeste zelfstandigen is het een harde dobber. Ze leiden inkomensverlies, want klanten blijven weg. De eerste foto simuleert de toegangspoort vanaf de autosnelweg tot Paal-centrum. De tweede foto toont de toekomstige pleinfunctie aan de kerk. (Bron: http://www.paalonline.be/)


Serviceflats 'De Klitsberg' ingehuldigd

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft vrijdagavond de nieuwe serviceflats van het OCMW aan de Klitsberg in Paal plechtig ingehuldigd. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van burgemeester Mondelaers (CD&V) en OCMW-voorzitter Mark Bex (CD&V). Er werd een gedenkplaat onthuld.

Residentie 'De Klitsberg' omvat 24 serviceflats en een dienstencentrum. De belangstelling voor de flats is erg groot. Bij de opendeurdagen tijdens Pinksteren kreeg het complex 750 kijklustigen over de vloer. De eerste bewoners namen in september hun intrek in de nieuwe woningen.
Ook de bestaande bejaardenwoningen in de Klitsbergwijk zullen in de loop van de volgende jaren verbouwd worden.

Eneco bouwt elektriciteitscentrale langs Albertkanaal

Het stadsbestuur van Beringen is nu toch gewonnen voor het idee van energieproducent Eneco om een gasgestookte elektriciteitscentrale te bouwen langs het Albertkanaal in Paal. Eneco heeft het oog laten vallen op een braakliggend terrein van 12 hectare in de onmiddellijke omgeving van Borealis.

'Het BerinGen-project' gaat om een totale investering van 800 miljoen euro. Eneco wil 2 STEG-eenheden (stoom en gas) van 400 tot 450 megawatt bouwen. Dat komt overeen met een capaciteit, die het dubbele is van die van de kerncentrale van Doel. Aardgas kan toegevoerd worden via het Albertkanaal. De afvoer van elektriciteit geschiedt via het hoogspanningsnet.
Daarnaast komt er een installatie voor de verwerking van circa 800.000 ton biomassa per jaar.

De bouw zal 3 jaar in beslag nemen en de werf zal een 1000-tal werknemers tellen. De tewerkstelling in de centrale wordt geraamd op een 50-tal. De vergunningsprocedure moet nog beginnen. Nu het schepencollege met de plannen heeft ingestemd, volgt nog een bedrijfsbezoek aan een vergelijkbare energiecentrale van Eneco in Nederland.

Task Force Beverlo vraagt buurtwinkel

In Beverlo is de Task Force Beverlo in het leven geroepen. Beverlo heeft geen buurtwinkel. Dat is voor de werkgroep de eerste prioriteit. Ook is er behoefte aan meer horeca. Task Force Beverlo vraagt een aanpassing van het RUP, het Ruimtelijk UitvoeringsPlan.

De Task Force heeft goed nagedacht over de toekomst van Beverlo. Beverlo telt 8.000 inwoners, maar de laatste buurtwinkel is gesloten. De vraag naar een buurtwinkel is groot. De werkgroep, waarvan inwoner Roger Meynckens de spreekbuis is, vindt dat in het hart van Beverlo plaats is voor 2 pleinen. De omgeving van kerk moet een plein met een winkelcentrum krijgen en dus heringericht worden. De buurt van de Kardijk moet uitgroeien tot een gezellig evenementenplein met horecazaken en terrassen. Bij de opmaak van het nieuwe RUP-Beverlo moet ook rekening gehouden worden met de toeristische troeven van Beverlo. De werkgroep denkt aan ontwerper Nicky Vankets, het barometermuseum en Brouwland.

Beringen richt kermiscommissie op

Na overleg met boze kermiskramers trekt het stadsbestuur van Beringen meer financiële middelen uit voor de foorkramers. In 2010 wordt 3.000 vrijgemaakt voor de kermissen in Paal.


Voortaan zal er 3 dagen kermis zijn. In het nieuwe kermisreglement is sprake van een verplichte kermisdag op zaterdag. Paal krijgt mogelijk een bijkomende avondmarkt op de zaterdag van de juni-kermis. Bij de kermis van september komt er straatanimatie voor kinderen.
Vanaf 2011 richt Beringen een kermiscommissie op en dat naar het voorbeeld van de marktcommissie.