woensdag 7 oktober 2009

KMO-zone Industrieweg: archeologisch onderzoek levert niets op

Archeologisch onderzoek aan de Industrieweg in Paal is een maat voor niets gebleken. Het stadsbestuur was verplicht om met het onderzoek in te stemmen, zeer tegen de zin van burgemeester Mondelaers (CD&V). De kosten, voor rekening van het stadsbestuur, liepen op tot 4.600 euro. Mondelaers spreekt van tijdverlies.

De stad Beringen wil in Paal, ter hoogte van de Industrieweg, Schapen- en Tervantstraat een KMO-zone uitbouwen. Het gaat om een gebied van 2 hectare, waar zich 4 ambachtelijke bedrijven kunnen vestigen.
Het Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend erfgoed verplichtte de stad om mee te werken aan een bodemonderzoek naar archeologische resten. Het terrein blijkt voor te komen op een geheime lijst van locaties, die het Vlaamse gewest bijhoudt. De lijst wordt angstvallig geheimgehouden, om schattenjagers niet op ideeën te brengen.

Pietermenneke, de grootste Palenaar ooit, woonde vroeger in de buurt. Maar uit de studie blijkt dat gezocht is naar archeologische resten, omdat in 1905 Romeinse munten zijn gevonden op de Klitsberg... zo'n 1,5 km van de Industrieweg en omdat in 1995 een Keltische muntschat werd ontdekt op het vroegere Vigorterrein in Beringen-centrum... zo'n 3 km van de Industrieweg.

Het onderzoek leverde uiteindelijk niets op. Maar de stad draait (voorlopig?) wel op voor de kosten: 4.600 euro. Burgemeester Mondelaers ziet het nut van het onderzoek niet in. Bovendien werd de vergunningsprocedure voor de ontwikkeling van de KMO-zone verzwaard en vertraagd, stelt Mondelaers vast.