donderdag 26 februari 2009

Els Beerten uit Koersel wint Boekenleeuw


Jeugdauteur Els Beerten is de laureaat van de Boekenleeuw. Beerten krijgt de prijs voor het beste jeugd- en kinderboek voor haar boek "Allemaal willen we de hemel". Het is een turf van 480 blz. en speelt zich af in een Limburgs boerendorp. Beerten vertelt een Limburgs oorlogsverhaal uit de Eerste Wereldoorlog.
Els Beerten kreeg de Boekenleeuw uitgereikt op een plechtigheid in de Zoo van Antwerpen.
Uit het juryverslag: "Zowel jonge als oudere lezers vernemen in dit boek hoe kiezen voor ogenschijnlijke deugden onvermoede ondeugden met zich meebrengt; hoe niet voor zichzelf en aan de anderen denken tot drama’s kan leiden; hoe vriendschap sterker is dan verraad en de dood. Eeuwige en universele waarheden. En dat allemaal in een boerendorp in Limburg. Maar omdat dit boek hierdoor veel meer is dan louter een Limburgs oorlogsverhaal dat wil begrijpen, maar niet goedkeuren, dat wil doen nadenken, maar ook niet alle antwoorden heeft, verdient het voor ons deze bekroning."
Els Beerten is 49 en opgegroeid in Koersel. Ze woont nu in Aarschot. Beerten studeerde Germaanse Talen en deed 2 jaar de Toneelacademie van Maastricht. Ze publiceerde een veertiental boeken. Voor Lopen voor je leven (2003) ontving ze de Gouden Zoen, de Kleine Cervantes 2005 en de Vlaamse Kinder-en Jeugdjuryprijs 2005. Els Beerten geeft Nederlands en Engels.

woensdag 25 februari 2009

Cannabisplantage ontdekt: man van 41 aangehouden

Op de zolder van een woning in Beringen is een cannabisplantage ontdekt. De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo trof 525 plantjes aan. De vondst dateert van 23 februari, maar raakte pas vandaag bekend. In het huis zijn ook 700 ml vloeibare XTC en andere soorten drugs aangetroffen. De formule voor de aanmaak van de XTC zou de bewoner gevonden hebben op het internet. De bewoner is een 41-jarige man, die de plantage zelf heeft opgezet. Hij is opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, die hem liet opsluiten.

dinsdag 24 februari 2009

Fietsenbedrijf Minerva overgenomen

De Beringse producent en distributeur van fietsonderdelen en fietsen, Minerva, is overgenomen. Financieel adviseur Peter Bruggeman uit Sint-Niklaas neemt het familiebedrijf met de steun van de LRM, de Limburgse Reconversiemaatschappij over. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Bedoeling is om de huidige 2 zetels aan het Nijverheidspark (opslag) en de Koerselsesteenweg (assemblage) samen te brengen tot één. De nieuwe eigenaars willen het bedrijf moderniseren, met respect voor het opgebouwde vakmanschap.
Minerva was tot voor kort van Paul Bruyninx en zijn echtgenote Nicole Dekens. Zij hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en beslisten om hun aandelen te verkopen.
Bij Minerva werken zowat twintig mensen.
Minerva werd in 1933 opgericht door de vader van Paul Bruyninx. Zoon Bruyninx nam de fakkel in 1965 over. Het merk 'Minerva' werd begin jaren zeventig gelanceerd als fietsmerk. 25 Procent van de omzet is bestemd voor de export. De verkoop aan de gespecialiseerde vakhandel in de Benelux levert Minerva jaarlijks 12 miljoen euro op.

Tegen supertrucks in Beringen

Denderen er binnenkort supertrucks, van 25,25 meter lang en een vracht van 60 ton over de Beringse wegen? Vlaams minister Crevits wil een proefproject opstarten.
Een traject dat momenteel onderzocht wordt, gaat van Volvo Gent naar T.I. Automotive Systems in de Schoebroekstraat te Paal via de E313.
Voor Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) is dit niet bespreekbaar.
“Het zou totaal onverantwoord zijn om supertrucks op de E313 te laten rijden. Deze autoweg kan de huidige stroom vrachtwagens amper slikken en kreunt onder fileleed en verkeersongevallen,” aldus Vandenbroucke, “men zou beter wat meer goederentransport via het Albertkanaal laten verlopen, dàt noem ik duurzame logistiek. Het Albertkanaal heeft een enorm potentieel voor de binnenvaart dat momenteel niet benut wordt."
Minister Crevits doet nu een oproep aan de transportsector om tegen 6 maart nieuwe routes voor te stellen. “Indien er geen traject gevonden wordt dat op het vlak van de verkeersveiligheid beter scoort dan een route via de E313, blaast men het proefproject beter af. Voor de sp.a is de E313 alleszins geen optie.”, besluit Joris Vandenbroucke.

Spokentocht: politie haalt autowrak weg

De traditionele spokentocht van de KWB van Paal dreigt nog een serieus staartje te krijgen voor de organisatoren. Een brandend autowrak in de bossen op de Klitsberg, dat als attractie voor de bezoekers dienst deed, bleek spoorloos, toen de KWB het wilde weghalen.
De boer, waar het wrak stond, was nochtans op de hoogte gebracht, net als de politie.
Daarop werd burgemeester Mondelaers ingeschakeld. De politie ging er van uit dat er mogelijk een lijk in het voertuig zat.
De KWB van Paal vreest nu voor de rekening moeten op te draaien.

zondag 22 februari 2009

Mijnterrein Beringen: 633 jobs?

De herbestemming van het mijnterrein in Beringen krijgt vaste vorm. De projectontwikkelaars hebben vrijdag hun businessplan ingediend bij Lisom.
De komende weken volgt overleg met de overheden (d.w.z. Vlaams gewest, stad Beringen en provincie Limburg) over hun inbreng.
De privé-partners Democo en Van Roey zullen samen met de LRM (de Limburgse Reconversiemaatschappij) investeren in het 31,5 ha grote project via een PPS-constructie.
Het plan is goed voor een investering van 180 miljoen euro en zal 633 mensen te werk stellen.
Tijdens de aanleg wordt de tewerkstelling op nog eens 160 mensen geraamd.
Het vroegere houtpark is voorbehouden voor het concept 'Mijn Wonen'. Er komen liefst 500 woongelegenheden, waarmee het één van de grootste stedelijke woonprojecten van onze provincie wordt.
De woonvormen gaan van ingenieurs- en citéwoningen over appartementen en lofts in de voormalige mijngebouwen.
Naast woningen en appartementen, is er plaats voor een rust- en verzorgingstehuis en worden er serviceflats voorzien.
Het project 'Mijn Beleven' in en rond de mijngebouwen mikt op kantoorruimte, horecafaciliteiten, winkels, een versmarkt, wellness en een hotel.
Het museum en expositieruimten staan centraal. Het museum strekt zich uit over de badzaal, passarelle tot de losvloer en kolenwasserij 2.
De stad Beringen heeft het idee voor een nieuwbouw zwembad aan de koeltorens en het waterkasteel nog niet opgeborgen.
De plannen moeten over ten laatste 10 jaar gerealiseerd zijn.

Ontgravingen op kerkhof Stal starten

Maandag 23 februari starten de ontgravingswerken op de begraafplaats van Stal. Vele graven liggen er verwaarloosd bij. Oude, niet meer bruikbare zerken worden verwijderd. Het terrein zal tot op een diepte van 4 meter afgegraven worden. Menselijke resten zullen verzameld worden in een ossuarium. Ter nagedachtenis wordt er een gedenkzuil gebouwd. De Heemkundige Kring van Koersel werkt mee. Een aantal zerken, die typisch waren voor een bepaalde periode, zullen teruggeplaatst worden. Er wordt ook een groenweide en beplanting voorzien. Aan de inkom van de begraafplaats zijn de werken een jaar lang aangekondigd. Een omheining moet ervoor zorgen dat het publiek op een veilige afstand gehouden wordt.

vrijdag 20 februari 2009

Overvallers nachtwinkel sloegen ook toe in Ham

De overvallers van de nachtwinkel 'Mister Night' in Paal-Dorp worden ook verantwoordelijk gehouden voor een overval op een nachtwinkel in Ham.
In de nacht van dinsdag op woensdag bedreigden ze een uitbaatster van de nachtwinkel in Ham en gingen aan de haal met sigaretten.
Woensdagavond omstreeks 6u40 sloegen dezelfde daders toe in de nachtwinkel in Paal. Maar dat was buiten de zoon van de Pakistaanse uitbater gerekend. Hij greep één van de daders bij de kraag, toen die er probeerde vandoor te gaan met de elektrische kassa. Buiten op de stoep kwam het tot een kleine schermutseling. De zoon hield de dader in bedwang tot de politie ter plaatse kwam. Later op de avond werd in Hulst de vluchtauto teruggevonden en werd een tweede man aangehouden.
Het duo is samen met nog een derde jongere donderdagavond voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeksrechter.

3011 handtekeningen tegen bedrijventerrein Tervant

Een delegatie van de Werkgroep Buurtbewoners Tervant heeft in het Administratief Centrum aan het schepencollege een Valentijnsdoos overhandigd met de inhoud van 3011 handtekeningen tegen de uitbouw van een regionaal bedrijventerrein in Tervant.
Een totale oppervlakte van 98 ha in agrarisch gebied is bedreigd. Dit is de zoekzone voor een nieuw regionaal bedrijventerrein van 56 ha.
Tervantenaren vrezen dat hun groene long – de bufferzone tussen industrie en dorp – ernstig bedreigd is.
De werkgroep hoopt dat het stadsbestuur alle mogelijke politieke middelen zal blijven inzetten om de leefbaarheid van Tervant te behouden en roept de verantwoordelijke politici op om de verdere industrialisering van Limburg op een bedachtzame en duurzame manier aan te pakken.
Dertig procent van de ondertekenaars van de enquête zijn inwoners van Tervant, d.w.z. 1 op 2 inwoners heeft zich daarmee in deze korte periode uitgesproken tégen de mogelijke uitbouw van een nieuwe industriezone. Bovendien hebben zich ruim zestienhonderd inwoners van Paal schriftelijk gekant tegen een nieuw industrieterrein.
De komende dagen zullen in Tervant borden van meer dan 3 m2 in het straatbeeld opduiken. Met deze infoborden wil de werkgroep de omvang van de bedreiging onder de aandacht brengen van voorbijgangers en automobilisten.
Volgens het actiecomité is het nulalternatief de enige juiste beslissing om de leefbaarheid van Tervant te garanderen.
Zondag 29 maart 2009 om 10 u. is er een grote informatievergadering over het Regionaal Bedrijventerrein Tervant in de zaal De Kring in Tervant.

woensdag 18 februari 2009

Paal: overval op nachtwinkel, zoon overmeestert dader

In Paal is omstreeks 18u40 de nachtwinkel aan de Tessenderlosesteenweg in het centrum overvallen. Een auto stopte in volle avondspits bruusk voor de deur, waarop een man de winkel kwam binnengestormd en de kassa op de toonbank probeerde los te rukken. Die hing vast aan een elektrische kabel. De zoon van de uitbater, die samen met een vriend in een achterkamer naar de televisie aan het kijken was, ging de dader achterna en greep hem buiten vast. De dader moest de kassa op de stoep achterlaten en kon overmeesterd worden. Zijn kompaan, die wachtte in de auto, kon even later, nadat de vluchtauto ontdekt was, door de politie van Beringen aangehouden worden in Hulst (Tessenderlo). Ter plaatse werd een sporenonderzoek uitgevoerd. De daders waren mogelijk niet aan hun proefstuk toe en er wordt onderzocht of ze ook verantwoordelijk zijn voor gelijkaardige feiten in de streek.

De Lijn: halte Koolmijnlaan onder verhoogd toezicht


In het vierde kwartaal van 2008 speelden zich 6 feiten van agressie af aan de bushalte aan de Koolmijnlaan in Beringen-Centrum. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor van De Lijn. De gegevens komen van de buschauffeurs en de reizigers. Volgens burgemeester Mondelaers (CD&V) ging het meestal om gevallen van verbale agressie. In één geval schopten wachtende jongeren lak af van de zijkant van de bus en er was ook een agressieve reiziger, die zich keerde tegen de buschauffeur en de andere reizigers.

De bushalte aan de Koolmijnlaan in Beringen-centrum komt onder verhoogd toezicht van De Lijn. Er zal meer controlepersoneel ingezet worden. Ook komen er camerabussen en Lijnspotters. Verhoogd toezicht van de politie, komt er niet. Burgemeester Mondelaers juicht de maatregelen van De Lijn toe. "Het openbaar vervoer moet veilig zijn", aldus Mondelaers.

Beringen: Vlaams Belang voert actie op markt

Het Vlaams Belang is aan de pre-campagne voor de verkiezingen van 7 juni begonnen. Op de markt in Beringen deelden de VB-kopstukken woensdag 600 gele spaarvarkentjes uit. Op de spaarpotten stond de slogan 'Vlaams geld, in Vlaamse handen'. Het Vlaams Belang vindt dat een einde moet komen aan de transfers naar Wallonië en dat België moet ophouden te bestaan. Naast VB-kamerlid Bert Schoofs uit Beringen was ook lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen, Linda Vissers uit Overpelt, aanwezig.
De lokale politie heeft snelheidscontroles gehouden. In de Koolmijnlaan in Beringen (maximum 50 per uur) zijn 122 overtredingen vastgesteld. Eén bestuurder reed 91 kilometer per uur en een tweede haalde een snelheid van 88 per uur. In totaal werden in Beringen op verschillende plaatsen 2.852 voertuigen gecontroleerd. Op Wasseven in Ham (50 per uur) zijn 34 overtredingen vastgesteld. Eén voertuig haalde daar een snelheid van 87 per uur en tweede bestuurder reed 83 per uur. In totaal werden in Ham 2.402 voertuigen gecontroleerd. In Tessenderlo werden 489 voertuigen gecontroleerd. In de Diesterstraat (70 per uur) en Molenhuizen (50 per uur) werden geen overtredingen genoteerd. Op de Engsbergseweg (50 per uur) reden 54 voertuigen te snel. (res)

91 km per uur op Koolmijnlaan

De lokale politie heeft snelheidscontroles gehouden. In de Koolmijnlaan in Beringen (maximum 50 per uur) zijn 122 overtredingen vastgesteld. Eén bestuurder reed 91 kilometer per uur en een tweede haalde een snelheid van 88 per uur. In totaal werden in Beringen op verschillende plaatsen 2.852 voertuigen gecontroleerd.

Advocatenkantoor Geyskens, Vandeurzen en Vennoten is 50

De advocatenassociatie Geyskens, Vandeurzen en Vennoten is 50 jaar na de oprichting uitgegroeid tot het op één na grootste kantoor van Limburg. Het advocatenkantoor telt 36 medewerkers, waaronder 20 pleiters. Recent is de associatie uitgebreid met vennoot Peter Bouts, gespecialiseerd in handels- en ondernemingsrecht.

Het kantoor heeft geen ambitie om het buiten de grenzen van Limburg te gaan zoeken en wil vooral in de regio West-Limburg actief blijven.

Het gebouw in de Scheigoorstraat is zopas gevoelig uitgebreid en zal verder vernieuwd worden. In totaal zijn in de loop der jaren zo'n 100.000 dossiers behandeld. Elke advocaat heeft zijn specialiteit. Het kantoor leverde ondermeer 3 strafhouders aan de Balie van Hasselt.

Oud-minister van Justitie Jo Vandeurzen zette er zijn eerste stappen. Zijn vader Alfons Vandeurzen en Hubert Geyskens, vader van Marc, één van de huidige vennoten, richtten een halve eeuw geleden de associatie op. Later trad meester Cyriel Coomans uit Koersel toe. Coomans is een gewaardeerd sportrechtspecialist. Hij is ook voorzitter van de Belgische Basketbalbond en tevens ondervoorzitter van het BOIC, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

Inbraken in Beringen

Dieven zijn zaterdagavond binnengedrongen in huizen op De Blauken en in de Collegestraat in Beringen. Ze maakten een digitaal fototoestel, een laptop, geld en juwelen buit.

in de Hekstraat is het voorbije weekend ook in een huis ingebroken. De daders maakten geld buit. Op Rooi is vrijdagavond een inbraak in een huis vastgesteld. Of er iets weg is, is niet bekendgemaakt.

Klacht wegens val met fiets

Jef Caubergs uit Koersel dient een klacht in tegen het stadsbestuur wegens nalatigheid. Tot 2 keer toe viel hij met de fiets door een gladde weg. Hij hekelt het feit dat de fietspaden en de rijweg in de Schansstraat niet sneeuwvrij waren gemaakt. Het stadsbestuur is volgens Caubergs in gebreke gebleven door niet tijdig te strooien. Hij heeft een proces-verbaal laten opstellen door de politie. Bij een van de valpartijen brak Caubergs zijn elleboog.

DAF moet betalen voor dood Palenaar

DAF in Eindhoven moet een boete van 55.000 euro betalen aan de nabestaanden van de 31-jarige Pascal Vaes uit Paal. De bekende radio-dj van ondermeer Radio Benelux en vader van 3 kinderen overleed op 13 juni 2007 bij een arbeidsongeval. Hij raakte geklemd in een nokkenaspers, omdat het bedrijf de nodige veiligheidsmaatregelen niet had genomen. De directie gaf de fout voor de rechter in het Nederlandse Den Bosch toe. Volgens de openbare aanklager werden veiligheidsvoorzieningen stelselmatig omzeild in het bedrijf. Op die bewuste dag bleken de veiligheidsdeuren niet vergrendeld. Dat was nodig, volgens het bedrijf, omdat de pers anders niet goed af te stellen was. Inmiddels heeft het bedrijf de veiligheidsprocedures aangescherpt.

Korspel: Kroonstraat eenrichtingsverkeer?

In de Kroonstraat in Korspel-Beverlo komen er maatregelen om het verkeer af te remmen en de veiligheid te verhogen. Een vrij drastische ingreep is de invoering van eenrichtingsverkeer. Maar deze maatregel zal niet gelden voor de hele Kroonstraat. Ter hoogte van de kerk in het centrum van Korspel zal voortaan eenrichtingsverkeer gelden. Dat moet resulteren in minder conflictsituaties en een verhoging van de verkeersveiligheid voor de weggebruiker.

KRC Genk in zee met Vatana Paal

KRC Genk gaat een partnership aan met Vatana uit Paal voor de uitbating van de fanshop in de Cristal Arena. Vatana zal samen met Nike, de nieuwe kledingsponsor van Genk, de fanshop in goede banen leiden.

"Bedoeling is om het KRC-blauw weer in de straten te krijgen. Dat moet leiden tot een gevarieerd aanbod in de merchandising, een prijsgunstig aanbod en de opening van een totaal vernieuwde fanshop, met het totaal gamma van Nike en met partner Vatana, al jaren de meest expansieve en gedreven distributeur uit de regio", laat de club op haar website weten.

Er komen ook sociale projecten, waarbij Genk en de partners werken aan de integratie van kansengroepen, ondermeer op de tewerkstellingsmarkt.

Paal: winkeldief aangehouden

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft een man van 47 uit Diest laten aanhouden voor een winkeldiefstal in Beringen.

De man werd betrapt op 10 februari toen hij in een winkel aan de Paalsesteenweg in Beringen betrap werd door een winkeldetective.

Hij had de badslippers, die hij droeg gewisseld voor een paar wandelschoenen.

Toen de detective hem aansprak, gebruikte hij geweld en zette hij het op een lopen. De politie kon hem onderscheppen aan het op- en afrittencomplex van de E313. Bij de arrestatie verzette hij zich en één van de politieagenten liep een week arbeidsongeschiktheid op.

In zijn auto zaten ongebruikte goederen in plastic winkeltassen. Bij 3 huiszoekingen in Diest trof de politie een grote hoeveelheid nieuwe artikelen aan, waaronder verzorgingsartikelen en sigaretten. Uit verder onderzoek moet blijken of de goederen gestolen werden.

Zonnepanelen in tuin: geen vergunning

Eigenaars, die zonnepanelen willen aanbrengen in hun tuin en zo het zicht belemmeren van de buren, verkrijgen in Beringen geen vergunning. Het schepencollege had hiervoor 2 aanvragen, maar heeft deze geweigerd. De eigenaars wilden zonnepanelen plaatsen via grondmontage.

Het was de bedoeling ze aan te brengen in de tuin. Maar in Beringen worden zonnepanelen enkel vergund als de panelen deel uitmaken van een hoofd- of bijgebouw.

Zonnepanelen in tuin: geen vergunning

Eigenaars, die zonnepanelen willen aanbrengen in hun tuin en zo het zicht b


Het schepencollege heeft ook 2 bouwvergunningen geweigerd voor het plaatsen van zonnepanelen via grondmontage.
Twee inwoners van Beringen wensten zonnepanelen te plaatsen in de achtertuin. Het stadsbestuur heeft als stelregel dat de plaatsing van zonnepanelen enkel kunnen als de panelen deel uitmaken van een hoofd- of bijgebouw. Montage van zonnepanelen op de grond of in de achtertuin kunnen dus niet.

Koersel: kapelanij afgebroken

In Koersel-dorp maakt de oude kapelanij plaats voor een liturgisch centrum. De Kerkraad Sint-Brigida heeft van het stadsbestuur van Beringen een vergunning gekregen. Er komt een nieuw catechese en liturgisch centrum. De dak- en zolderverdieping omvat een woning. De brandweer van Beringen zal een positief advies moeten geven, voor het centrum in gebruik kan genomen worden.

Begrafenissen Convents breidt uit

Begrafenisondernemer Convents, met meer dan 30 jaar ervaring in uitvaarten, gaat uitbreiden. Convents heeft een bouwvergunning gekregen voor de verbouwing en uitbreiding van het funerarium aan de Kerkstraat in Beringen-Mijn. Er zijn plannen om de aula en de verzorgingsruimte te verbouwen.

donderdag 12 februari 2009

Brandweer helpt bij bevalling

De bevalling van Els Verdee uit Beringen is niet helemaal verlopen zoals gepland. Haar zoontje Miro kwam sneller ter wereld dan voorzien. Ze kreeg weeën op de derde verdieping van haar huis. De geboorte ging zo snel dat Kris zijn zoontje zelf ter wereld moest helpen. De kleine Miro en haar mama zijn met de hulp van de brandweer van Beringen overgebracht naar het ziekenhuis in Diest. Moeder Els Verdee en vader Kris Troonbeeckx en hun nieuwe aanwinst stellen het goed.

woensdag 11 februari 2009

Infozuilen in stedelijke gebouwen

Het stadsbestuur heeft 2 infozuilen geïnstalleerd in het Stedelijk Administratief Centrum. Het gaat om elektronische infopanelen.
De volgende maanden zullen de elektronische infoschermen ook in andere stadsgebouwen opduiken, ondermeer in het Casino, de sporthallen en het zwembad.
Schepen van Informatie Annie Leyssens (CD&V) laat weten dat het een zorg is van het stadsbestuur om de inwoners zo goed mogelijk te informeren.
Op de borden verschijnt informatie over de diensten, de sluitingsdagen, de verschillende zitdagen, bedeling gratis rollen huisvuilzakken. Ook dienstmededelingen kunnen op elk ogenblik op deze schermen geplaatst worden.

Paal: inbraak in school

In de Vrije Lagere Basisschool aan de Meldertsesteenweg in Paal is ingebroken. De inbraak is maandagochtend vastgesteld. Er bleek een achterdeur opengebroken. Bij de inbraak is een beperkte buit. Er zou een radio verdwenen zijn.

Schoorsteenbrand in Beverlo

Maandag in de vooravond is er brand geweest in een huis aan de Gaston Oomslaan in Beverlo. De brandweer van Beringen rukte uit na de melding van een huisbrand. Uiteindelijk bleek het om een schoorsteenbrand te gaan. Er was grote rookontwikkeling. Het vuur was snel onder controle en de schade bleef eerder beperkt.

maandag 9 februari 2009

Beverlo: uitslaande brand Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan in Beverlo heeft het zondagochtend gebrand in een huis. De brandweer van Beringen was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de woning volledig in de vlammen opging. De schade bleef beperkt tot de achterbouw. Het ging om een uitslaande brand. Het vuur sloeg niet over naar de aanpalende woning. Het huis is eigendom van het OCMW van Beringen. De Koolmijnlaan werd tijdens het blussen gedeeltelijk afgesloten.

zondag 8 februari 2009

Werkgroep 'Buurtbewoners Tervant' blijft waakzaam

De Werkgroep 'Buurtbewoners Tervant' blijft waakzaam en wil de bevolking verder informeren over de mogelijke gevaren van de komst van het ENA-bedrijventerrein in Tervant. De actievoerders zijn gestart met een petitie, die loopt tot 10 februari. Een delegatie trok naar het administratief centrum, waar burgemeester Mondelaers een grote brief in ontvangst nam. Mondelaers zei dat het stadsbestuur geen industrie op de voorziene zone zal tolereren. Langs de Industrieweg ziet Mondelaers wel ambachtelijke bedrijven zitten. Beringen heeft het standpunt overgemaakt aan de Vlaamse overheid, die de knoop moet doorhakken.

Miranda Beauty en Sauna heeft mooiste kerstetalage

Miranda Beauty en Sauna uit Paal heeft de kerstetalage-wedstrijd van JCI Beringen gewonnen. Het was voor de tweede keer dat de prijs uitgereikt werd en de bedoeling is de Beringse handelskernen te stimuleren. De actie liep van 7 tot 31 december. 43 Beringse handelszaken namen deel. De mooiste kerstetalage van Beringen-centrum was voor Motorhuis Felix & Jos, die van Beverlo-Korspel was voor Instituut Tim Torfs en in Koersel ging de prijs naar Anys Bloemen en Decoratie.

Vandenbroucke naar sp.a

Vlaams parlementslid en Berings gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke stpat zoals verwacht over naar de sp.a. Onlangs verliet de Beringenaar Vl.Pro, nadat de partij het kartel met de sp.a opblies. Vandenbroucke zegt dat hij geen enkele belofte voor een goede plaats op de Limburgse sp.a-lijst voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni heeft gekregen.

Koersel: 20-jarige komt om

Een 20-jarige automobilist uit Lummen is omgekomen bij een verkeersongeval op de Heerbaan in Stal. Het voertuig week af van zijn rijbaan en botste tegen de zijgevel van een woning. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de automobilist overleden.

Miljoen voor verfraaiing wijken

Het stadsbestuur van Beringen trekt een miljoen euro uit voor de verfraaiing van de Beringse wijken. De wijken van de Kantonnale Bouwmaatschappij en in de Mijncité krijgen betere groenvoorzieningen en stoepen. Dat gebeurt in 4 fasen.

In een eerste fase worden de stoepen in de Stationsstraat en Steenveld, de afwatering in de Randstraat en Laan op Vurten aangepakt en dat in 2010.

Beverlo: laatste supermarkt sluit

Bloedt het centrum van Beverlo langzaam dood? De laatste en enige supermarkt van Beverlo, heeft de deuren gesloten. De middenstand van Beverlo zegt te blijven strijden voor een klein en aantrekkelijk handelscentrum. Door slecht beleid is het centrum zo goed als onbereikaar geworden, stelt voorzitter Maurice Janssen van Middenstand Beverlo. Zijn vereniging telt 42 leden en is de langstbestaande en meest actieve middenstandsvereniging van Beringen. Jansen zegt al jaren vragende partij te zijn voor een duidelijke bewegwijzering, maar die blijft uit.

Beringen: protest foorreizigers

Zowat twintig foorreizigers hebben hun ongenoegen geuit over het nieuwe kermisreglement in Beringen.

Voortaan mogen de foorreizigers pas op vrijdag de markt oprijden, terwijl ze al op woensdag de vorige standplaats hebben moeten verlaten. Bepaalde attracties moeten door onafhankelijke instanties gecontroleerd worden. Maar om de nodige reparaties uit te voeren, wordt de hersteltijd bijzonder krap, stellen de foorreizigers.

Paal: auto bengelt aan leuning brug

Op de Beverlosesteenweg in Paal is zondagmiddag een auto aan het slippen gegaan op de brug over de E313. De auto reed tegen de brugleuning en kwam tot stilstand met de achterwielen oven de afgrond. Een deel van de leuning knapte af en kwam op de autoweg terecht. 3 auto's op de snelweg liepen beschadigingen op. Twee personen liepen daarbij lichte verwondingen op.

DAF Trucks geeft fouten toe bij dood Palenaar

DAF Trucks in Eindhoven geeft toe dat het ernstig is te kort geschoten naar aanleiding van de dood van Pascal Vaes. Deze 31-jarige man uit Paal, vader van 3 kinderen en bekend als dj bij radio Trendy FM en radio Benelux, raakte op 13 juni 2007 geklemd in een nokkenaspers en verloor daarbij het leven. DAF Trucks was nalatig, zo bleek uit onderzoek. De beveiligingsdeuren waren niet vergrendeld. De zaak kwam voor de rechtbank. Daar deed de directie een schuldbekentenis. Het openbaar ministerie eiste een boete van 55.000 euro tegen DAF Trucks.
De rechtbank doet uitspraak op 17 februari.

Avant-première lokt volle zaal in Roxy Theatre

In The Roxy Theatre in Koersel is de film The Curious Case of Benjamin Button in avant-première gegaan. In deze film wordt Benjamin Button, gespeeld door een geweldige Brad Pitt, geboren als oude man. Hij wordt in de film almaar jonger naarmate zijn leven vordert.


De belangstelling was overweldigend en de film trok een volle zaal.


Al een vijftal jaren organiseert Ludo Vangenechten elke maandag de Elan Filmclub.


De film is met 13 nominaties ook één van de grote kanshebbers op de jaarlijkse Oscar-uitreiking.

Koersel: beveiliging kruispunt Aardeweg-Albert I-laan

Om de aansluiting van de nieuwe verkaveling aan de Aardeweg op de Albert I-Laan te beveiligen worden veiligheidsverhogende maatregelen genomen.

Op de Albert I-Laan wordt een asverschuiving voorzien die er moet voor zorgen dat de snelheid verminderd wordt. Er komen rijbaankussens, die aan beiden zijden geflankeerd worden door groenaanplanting.

Ook komen er bushokjes en zullen de bussen van De Lijn op de rijbaan stoppen.

Er wordt een poorteffect gemaakt om de snelheid af te remmen en het kruispunt beter te beveiligen.

Lichten aan kruispunt Zuidstraat in Beverlo-dorp

Op het kruispunt van de Koolmijnlaan met de Zuidstraat in Beverlo worden driekleurige verkeerslichten geplaatst. Deze lichten worden afgestemd op die van het kruispunt van Koolmijnlaan met de Oosthamsesteenweg, even verderop. Zo wordt de doorstroming van het verkeer verhoogd.

Ter hoogte van de Zuidstraat op de Koolmijnlaan komt ook een verhoogde middenberm.

In Beverlo-Dorp, ter hoogte van de parking geldt éénrichtingsverkeer. De rijweg wordt er versmald en aan beide zijden wordt een fietspad aangelegd.

Drugs: reden tot bezorgdheid

In 2008 heeft de politie minder processen-verbaal opgesteld voor het bezit of gebruik van drugs. De cijfers voor teelt en verkoop bleven nagenoeg dezelfde.

Toch is er reden tot ongerustheid, meldt burgemeester Mondelaers (CD&V).

Een 30-jarige man uit Beringen stierf in zijn woning aan een overdosis cocaïne en heroïne. Twee drugsverslaafden werden ternauwernood van de dood gered door snel ingrijpen van de politie en MUG-diensten. Beiden waren gebruikers van vloeibare xtc.

Ook libidoverhogende middelen, viagrapillen, testosteroncapsules, enz. worden bij controles gevonden.
Voor de politie is het steeds moeilijker om drugsmisdrijven vast te stellen.

Er wordt gedeald op parkings, onder bruggen en achter haagkanten. De mensen onderkennen, vaak te laat, de verwoestende werking van drugs. Drugsbestrijding blijft een prioriteit van de politie, zo laat Mondelaers weten.

Klitsberg: bouw serviceflats schiet op

In de Klitsbergwijk in Paal is het OCMW begonnen met de bouw van 24 serviceflats en een dienstencentrum.

De eerste bewoners zullen vanaf september 2009 hun intrek in de flats kunnen nemen.
Ook de bestaande bejaardenwoningen zullen in de loop van de volgende jaren verbouwd worden. Er werd een studie gemaakt van de toestand van de woningen. om een goede inschatting te kunnen maken van de noodzakelijke werken.
Ook het kinderdagverblijf Bambi wordt verbouwd. Het babylokaal wordt gerenoveerd en ondermeer voorzien voor de preventie van wiegendood. Bambi krijgt een nieuwe zandbak met zonnebescherming.

Er kunnen 25 kinderen in de opvang terecht.

Koersel: Corsala breidt uit

Het rusthuis Corsala wordt omgebouwd tot een woonzorgcentrum. Dat heeft het OCMW van Beringen beslist.

Om tegemoet te komen aan de stijgende behoefte aan opvang voor zorgbehoevende bejaarden, wordt het oude gedeelte van het rusthuis afgebroken en komt er een nieuwbouw. De keuken en de cafetaria blijven behouden. De keuken krijgt in de zomer van 2009 een grondige facelift.

Na de verhuis van de bewoners naar het nieuwe rusthuis, wordt het oude gedeelte afgebroken.

Op de plaats verrijst een nieuw dagverzorgingscentrum, waar 13 bejaarden kunnen verblijven. Het rusthuis breidt uit van 55 naar 60 bedden en 4 bedden voor kortverblijf.

Eind 2009 moet de bouw klaar zijn.

Bussluis in Beringen-Centrum verdwijnt

De bekende bussluis in Beringen-centrum, ter hoogte van de Collegestraat, verdwijnt. De bussluis is al sinds jaar en dag een doorn in het oog van menig automobilist. Autobestuurders, die niet vertrouwd waren met het punt, reden er zich vast en liepen schade op aan hun voertuig.

De sluis, waardoor auto's geweerd worden, was bedoeld om het busverkeer te laten passeren.

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft er nu ook genoeg van en heeft een oplossing uitgewerkt.
De bussluis zal vervangen worden door een verzinkbare paal gecombineerd met verkeerslichten.
De werken zullen begin 2009 worden uitgevoerd.

Maatregelen tegen snelheidsduivels in Mijnschoolstraat

In de Mijnschoolstraat ligt de snelheid van vele autobestuurders te hoog. Dat blijkt snelheidscontroles. De wettelijk toegestane 50 km/u wordt vaak overschreden.

Er komen nu verkeersremmende maatregelen om de gevaarlijke situatie voor alle weggebruikers, waarover de leerlingen van de nabijgelegen school, te verminderen.

Om de snelheid af te remmen zullen er Berlijnse kussens aangebracht worden tussen de zone 30 en de Kruisbaan. Eén kussen in iedere rijrichting. Om ervoor te zorgen dat men de kussens niet zal ontwijken door over de berm te rijden zal er aan iedere zijde van de rijbaan, een paal geplaatst worden.

Geen vergunning voor Eneco

Energieproducent Eneco moet de plannen voor de bouw van een stoom- en gascentrale (STEG-centrale) aan de Kolenhaven in Beringen opbergen.

Het schepencollege gaat niet over tot verkoop van 10 ha. industriegrond op Ravenshout-Noord. De tewerkstellingsgraad ligt te laag, vinden de schepenen en de inplanting van de centrale zou gelijkaardige vestigingen in de toekomst hypothekeren.
De directe uitbouw van het regionaal bedrijventerrein tussen het Albertkanaal en het achtergelegen industrieterrein van 25 ha. wordt eveneens bedreigd.
In 2007 en 2008 werden in Beringen in een 4-tal straten gaslekken vastgesteld.
Uit de jaarlijkse rapportering van Infrax blijkt dat in Limburg in 2008 in totaal 337 gaslekken werden hersteld. Hiervan werden er 31 opgespoord door het toepassen van een systematische lekopsporing en 306 door de melding van derden.
Schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V) heeft bij Infrax naar de mogelijke oorzaken gepeild en gevraagd naar preventieve maatregelen om gaslekken te voorkomen.

In Beringen zijn er drie gaslekken geweest tengevolge van het doorbranden van de elektriciteitskabel. Daarbij werd de gasleiding beschadigd.

In een ander geval werd de gasaansluiting beschadigd door het plaatsen van een omheining.
In één geval was er bij de gaslek het vermoeden dat er gas in de riolering was gekomen. Om veiligheidsredenen werd een deel van het centrum in de omgeving van de lek geëvacueerd en de riooldeksels werden geopend om te meten en te verluchten.
Elk jaar wordt preventief het gasnet afgesnuffeld met een ‘snuffelwagen ’om gaslekken te detecteren en daarna te herstellen.

Trage wegen in Paal

In Paal zijn 40 buurtwegen geselecteerd voor het project 'Trage Wegen'. In dit gebied liggen de mooiste holle wegen.

Bekeken wordt hoe het onderhoud van deze wegen moet gebeuren. In april 2009 zal duidelijk worden welke van deze wegen effectief aangepakt zullen worden.

Het projectgebied is opgenomen in de landschapsatlas en biedt mogelijkheden voor financiële ondersteuning.

Het is belangrijk om samen te werken met de landbouwers in dit gebied.

Sport en recreatie op mijnterril Beringen?

Beringen wil één van de 2 mijnterrils openstellen voor het publiek. Er zijn plannen om er sport- en recreatieve activiteiten toe te laten. Concreet wordt daarbij gedacht aan wandelen, lopen en fietsen. Het gaat om de terril, die eigendom is van de stad en in parkgebied ligt. De andere terril wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en is erkend als natuurreservaat. Deze terril is toegankelijk voor wandelaars en hier blijft de activiteit beperkt uit natuuroverwegingen.

Protest tegen regionaal bedrijventerrein in Tervant

Het buurtcomité in Tervant protesteert tegen de komst van een regionaal bedrijventerrein.

In het kader van de uitbouw van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) heeft de Vlaamse Regering op 23 april 2004 beslist om in de omgeving van de kanaalzone een aantal gebieden te selecteren voor realisatie van nieuwe bedrijventerreinen. Eén van deze zoekzones is het gebied Tervant voor uitbouw van een gemengd regionaal bedrijventerrein. Het gebied wordt begrensd door het bedrijventerrein Ravenshout, Industrieweg, Beverlosesteenweg en omgeving Beelkenswijer.
In het kader van deze plan-MER worden de mogelijke effecten van de inplanting van een regionaal bedrijventerrein in de zoekzone Tervant onderzocht op vlak van geluid, lucht, bodem, oppervlakte- en grondwater, visuele verstoring, fauna en flora, landschap en mens.
Tot 19 januari lag het dossier ter inzage en kon bezwaar aangetekend worden.

De stad Beringen is geen voorstander van een regionaal bedrijventerrein op deze locatie., maar heeft slechts een adviserende bevoegdheid. De uiteindelijke beslissing ligt bij de Vlaamse regering.

Centraal meldpunt milieuklachten

Er komt een centraal meldpunt voor milieuklachten in de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo.

Binnen de politiezone is, tijdens de kantooruren, het centrale meldpunt te bereiken op de milieudiensten en buiten de kantooruren zal het algemene oproepnummer van de politiezone dienst doen als centraal meldpunt voor milieuklachten.

2008: veel stormschade voor brandweer

In 2008 moest de brandweer van Beringen abnormaal veel uitrukken voor stormschade, wateroverlast, overstromingen en het leegpompen van kelders en garages en vrijmaken van ondergelopen straten.
In maart en november waren er zware stormen, in mei grote wateroverlast, in juni overstromingen en in augustus ondergelopen kelders, garages en wegen.

Niet minder dan 147 maal moest de brandweer uitrukken om noodhulp te verlenen.

De brandweer kreeg 455 oproepen voor het verdelgen van wespennesten. De rupsenplaag noopte de brandweer tot 735 tussenkomsten.

Het aantal tussenkomsten voor schouwbranden bleef beperkt tot 15.

In 2008 telde de brandweer van Beringen 1.778 interventies voor dringende oproepen.

Paalse Plas: poorten tegen vandalisme

Aan de Paalse Plas wordt ter hoogte van de Donckstraat een schuifpoort geplaatst. De maatregel komt er na de herhaaldelijke klachten over vandalisme bij Millennium Golf.

Het domein zal tijdens de nachturen, van 22u. tot 06u. afgesloten worden.

De toegangspoort aan het fietscafé wordt verplaatst naar de toegangsweg aan de Holststraat.

Ook aan de Rijsselstraat wordt een schuifpoort geplaatst.

Langs de poort wordt een smalle en goed verlichte doorgang gelaten om wandelaars of fietsers die zich nog in het domein zouden bevinden de mogelijkheid te laten het domein te verlaten.

De uren waarop het domein gesloten is voor het publiek (van 22 uur tot 6uur ) zullen duidelijk worden aangekondigd via borden. Ook het visserijreglement zal worden aangepast.
Op de Markt in Beringen is een Kosovaarse asielzoeker opgepakt. Hij gedroeg zich vreemd. Uit onderzoek van de politie bleek dat de man een GSM op zak had, die eerder ontvreemd was uit een boot op het Albertkanaal in Beringen. Ook een grote som cash geld en enkele kledingstukken waren ontvreemd. De 22-jarige man was eerder ook al voor bedelen opgepakt en werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, die hem liet overbrengen naar de gevangenis.

Definitief: Paal op Stelten verhuist naar Beringen-Mijn

De vzw Toerisme Beringen heeft na overleg met het stadsbestuur beslist dat het festival 'Paal op Stelten' doorgaat op de mijnterreinen van Beringen.

Alternatieve locaties in Paal zijn onderzocht, maar voldeden, klinkt het in een mededeling. Het festival verhuist omwille van de herinrichtingswerken voor de doortocht van Paal. Het is wel uitdrukkelijk de bedoeling om naar Paal terug te keren, eens de werken achter de rug zijn.
Een mini ‘Paal op Stelten’ was voor de vzw Toerisme Beringen niet bespreekbaar.

Voor de uitbating van de drankstanden op de mijnterreinen zal de organisatie beroep doen op de lokale verenigingen van de stad. De horeca van Paal is niet langer welkom.
De middenstandsvereniging Ondernemend Paal overweegt met een alternatieve organisatie naar buiten te komen.

Weer meer huwelijken in Beringen

De huwelijken gaan in Beringen in stijgende lijn. In 2008 waren er in Beringen tegenover 174 huwelijken 94 echtscheidingen.

Steeds meer koppels kiezen voor de wettelijke samenwoning, die vanaf 1 januari 2000 in voege is. Op 94 registraties van wettelijk samenwonen in 2008 waren er 5 stopzettingen. Kennelijk voelen veel mensen zich goed in deze vorm van samenleven, zonder al te veel wettelijke regels, besluit burgemeester Mondelaers (CD&V) in een mededeling.

Snelheidsboetes: Mondelaers klaagt Limburgse verschillen aan

Burgemeester Mondelaers van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo stoort zich aan het gebrek aan een éénvormig handhavingsbeleid inzake snelheid.

Nochtans was dat in 2004 afgesproken, omdat iedere politiezone haar eigen interpretatie had over het verbaliseren van wie te snel reed. In bepaalde zones werd pas geverbaliseerd als men 7 kilometer te snel reed, in andere zones als men 17 kilometer te snel reed. Hoe meer flitspalen er stonden, des te hoger was de tolerantiegrens, zo bleek in 2004. Een uniforme technische tolerantiegrens werd afgesproken, waarboven snelheidsovertredingen overal geverbaliseerd zouden worden. Uit een eigen onderzoek van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo blijkt dat de grote verscheidenheid vandaag nog altijd geldt. 5 politiezones verbaliseren vanaf 7 kilometer boven de wettelijke toegelaten maximumgrens, 3 vanaf 10 kilometer, 3 politiezones verbaliseren vanaf 11 kilometer, 3 vanaf 12 kilometer, 1 zone vanaf 16 km, 1 vanaf 17 km boven de wettelijke maximumgrens. 1 zone verbaliseert vanaf 7 kilometer boven de wettelijke toegelaten maximumgrens op de lokale wegen en vanaf 17 kilometer te veel op de gewestwegen. En dan is er nog 1 politiezone, die boetes uitschrijft vanaf 12 kilometer boven de wettelijke toegelaten maximumgrens in de centrumstraten, als de bewoners klagen over te hoge snelheden, en vanaf 17 kilometer in de andere straten.
De procureurs van Hasselt en Tongeren reageren verrast op de conclusies en zeggen dat volgens hun bevraging de cijfers niet kloppen.

Beringen wil groenafvalberg omlaag

Het terugdringen van de afvalberg blijft een prioriteit voor schepen van Milieu Dave Schops (sp.a).

Vooral op het vlak van groenafval kan Beringen beter. Inwoners moeten groenafval uit keuken of tuin zoveel mogelijk zelf composteren of verwerken.
Van de intercommunale Limburg.net mag in 2009 150 kg groenafval gratis afgevoerd worden. In 2008 haalde Beringen de doelstelling van 200 kg per inwoner niet.

Om de stroom groenafval te stoppen rekent het stadsbestuur in de eerste plaats op de bevolking zelf. Er komen speciale infodagen en aan het Fonteintje zal een voorbeeldproject uitgewerkt worden.

Als Beringen de doelstellingen niet haalt, zal het hoge verwerkingskosten moeten betalen en die worden doorverrekend aan de burgers.

Waarom geen preventiecontract in politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo?

De burgemeesters van Beringen, Ham en Tessenderlo vragen zich af waarom hun politiezone niet in aanmerking komt voor een preventiecontract met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanleiding is dat alléén burgers van Sint-Truiden, Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren bevraagd worden over de werking van de lokale politie en het onveiligheidsgevoel. Het gaat om de zones, die destijds een preventiecontract kregen. De burgemeesters van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo noemen het pure discriminatie en hebben herhaaldelijk deze toestand aangeklaagd. De erkende zones krijgen een pak bijkomende middelen en dat stoort de burgemeesters.

Beringen zit met beurskater

De ineenstorting van de financiële markten blijft niet zonder gevolgen voor Beringen. Het totaal verlies is opgelopen tot 1.153.020 euro.

De 49.500 beursgenoteerde aandelen bij Dexia Bank van de stad Beringen zijn ingekocht voor 19,05 euro per aandeel.

Op 2 februari 2009 bedroeg de beurswaarde amper 2,53 euro. Het beursverlies komt neer op 817.740 euro. Door de beurscrash zal ook geen divident uitgekeerd worden, waardoor Beringen nog eens een verlies lijdt van 210.045 euro.

Beringen bezit 550 aandelen in de gemeentelijke holding Dexia. Daarop is geen verlies geleden, want deze aandelen zijn niet beursgenoteerd.

Beringen is financieel gezond

Beringen is een financieel gezonde stad, ondanks de beperkte budgetaire ruimte. Dat blijkt uit een doorlichting van de stadsfinanciën door Dexia.
Beringen werd vergeleken met ondermeer Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen, die een vergelijkbare structuur hebben volgens meer dan 100 parameters. Beringen is een jonge gemeente, waar dat de vergrijzing niet zo sterk toeslaat. 23,6 % is jonger dan 20 jaar en 14,8 % is ouder dan 65 jaar.

7,77 % van de actieve bevolking is werkloos. Deze werkloosheidsgraad ligt duidelijk boven het gemiddelde. Het aantal leefloners ligt lager. Het gemiddeld inkomen (23.468 euro t.o.v. 26.176 euro in Vlaanderen) is laag in Beringen.

Beringen heeft opvallend veel gemeentelijke wegen. Het gaat om 520 km, in de provincie is dat gemiddeld 213 km.

Uit deze cijfers blijkt dat het fiscale vermogen van Beringen vrij beperkt is.

Toch slaagt de stad erin financieel gezond te blijven door de uitgaven in de hand te houden.

De werkingskosten zijn laag in vergelijking met de andere gemeenten.

Het grootste aandeel van de uitgaven gaat naar algemeen bestuur (148 euro per inwoner), verkeer (131 euro per inwoner), onderwijs (79 euro per inwoner), cultuur (102 euro per inwoner) en sociale hulp (130 euro per inwoner).

De totale uitstaande schuld bedraagt 13.357.240 euro. Jarenlang zijn de schulden bewust afgebouwd, zo blijkt uit de cijfertabel van Dexia.

Bezoek Istanboel aan Beringen is succes

Vertegenwoordigers van de stad Istanboel hebben tijdens een 2-daags bezoek aan Beringen kennisgemaakt met het lokale integratiebeleid. Het ging om een tegenbezoek. is

Het bezoek, met financiële steun van de Europese Unie kaderde in de dialoog tussen Turkije en Europa.

Zeytinburnu, een district in Instanboel met meer dan 300.000 inwoners diende in 2007 een projectaanvraag in en wilde meer te weten komen over de integratie van migranten in onze samenleving.

De Turkse interesse voor de Beringse aanpak was groot.
Voor het Beringese stadsbestuur was dit de bevestiging dat het gevoerde beleid duidelijk en degelijk is.

Paal: bouwvergunning appartementen St.-Janstraat

Het schepencollege van Beringen heeft een bouwvergunning voor het bouwproject 'Home De Luxe' in de Sint-Janstraat in Paal. De bouwpromotor wil er 7 appartementen neerzetten. De stad geeft toestemming voor 3 gelijkvloers en 4 duplex-appartementen, met keldergarage. De 9 autostandplaatsen zijn gekoppeld aan voorwaarden. Ze mogen niet apart verhuurd of verkocht worden.

Campagne om ecologische voetafdruk te verkleinen

De milieudienst van Beringen wil via campagnes en in het kader van Kyoto de ecologische voetafdruk aan de Beringse bevolking bekendmaken.

De ecologische voetafdruk is een model om het milieugebruik zichtbaar te maken. De gemiddelde Belg heeft echter een voetafdruk van 5,1 ha, bijna driemaal zoveel als het eerlijke aandeel aarde. Energiebesparing is een manier om de ecologische voetafdruk te laten dalen.

De milieudienst organiseert acties en activiteiten. Zo komt er een fietstocht langs energiezuinige woningen. Via de voetafdrukcalculator kan elke Beringenaar berekenen hoeveel zijn ecologische voetafdruk bedraagt en engagementen aangaan om de voetafdruk te verkleinen.

Via de milieubarometer zal de ecologische voetafdruk van gemeentelijke gebouwen, zoals het administratief centrum berekend worden.

De activiteiten kaderen in de milieu-14-daagse van 2009. Tijdens het slotmoment komen de inwoners te weten hoeveel hun ecologische voetafdruk verkleind is.